Lokma
Türkçe de lokma kelimesi bir çok anlamda kullanılmakla beraber burada konumuz gereği lokma tatlısı üzerine bilgilendirme paylaşacağız.
Lokma yüz yıllar öncesine dayanan mayalanmış hamurun yağda kızartılır kızartılmaz sıcak halde şerbetlenmesi ile yapılan bir hamur tatlısı türüdür.
Ortadoğu ve Türkiye’nin hemen her yerinde yerel kültüre göre çeşitli farklılıklar gösterse de lokma tatlısı hamurdan yapıldığından bir birine çok benzer özellikler göstermektedir.
Genel olarak yemek sonrası tatlı yemek dünya insanlığının ortak yemek davranış kültürü olsa da lokma tatlısı bu davranıştan farklı şekilde tüketilmektedir.
Lokma Tatlısı
Ege bölgesinde ve özel de İzmir de lokma tatlısı genelde çok yoğun tüketilmektedir. Gün içerisinde cami önlerinde, caddelerde, meydanlarda, sokaklarda veya mahallerde her daim lokma tatlısı ikram eden birileri ile karşılaşabilirsiniz.
Lokma tatlısının ayırıcı farkı şudur. İzmir de lokma tatlısı ücretli satılmaz. İnsanlar, kurumlar veya firmalar lokma tatlısını hayrına o an orada bulunan insanlara ikram ederler.
Lokma tatlısı ikramını kabul eden ve yiyen insanlarda biliyorlarsa kimin hayrına lokma tatlısı dağıtılıyorsa onun için dua ederler dua bilmeyenler de güzel dileklerini iletirler.
Lokma Tarifi
Özet olarak lokma tarifi şöyledir. Kaliteli undan yapılan hamur mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalanır iken şerbet hazırlanır.
Hamur mayalandıktan sonra yuvarlak halka şekil verilerek hamur kızartılmaya hazır hale getirilir. Kaliteli yağ ocakta iyice kızdırılır. Kızgın yağda yuvarlak halka şekline getirilen hamurlar kızartılır. İyice çıtır kıvama getirilene kadar hamur kızartılır.
Çıtır kıvama gelen hamur yağdan çıkarılarak üzerinde şerbet gezdirilir. 4 (dört), 5 (beş) tanesi bir servis tabağına konarak sıcak olarak servis edilir. Genel olarak özet halinde lokma tatlısı tarifi böyle yapılabilir.
Günümüzde artık lokma makinesi olduğundan hamurun yoğrulması, kızartılması ve şerbetlenmesi makine yardımı ile yapılmaktadır.
Hamurun, şerbetin miktarı kaç kişilik lokma yapılacağına göre değişir.
Hayra Lokma
Hayra lokma özel bir terim ve davranış kültürüdür. Yakını hakkın rahmetine kavuşan biri mevlit eşliğinde rahmetlinin ruhu ve hayrı için hayra lokma tatlısı yaptırır ve misafirlerine ikram eder. Bu davranışa ve lokmaya hayra lokma denir.
İzmir bölgesinde yakını kaybeden hemen her insan onun için hayra lokma ikramında bulunur. Hayra lokma yiyenler de hayır sahibi için gönülden dualarını sunarlar.
Bir anlamda bu toplumsal dayanışmadır ve bu gelenek çok daha hızlı yaygınlaşmaktadır. Şehir davranış kültürü ötesinde paylaşım halidir.
Lokma Hizmeti
Şehirlerde yüzlerce, binlerce insana aynı anda lokma tatlısı yapmak ve servis etmek zor olduğundan lokma hizmetini veren kurumsal firmalar oluşmuş durumdadır.
Lokma hizmeti veren firmalar lokma araçları ile gelir lokmayı yapar ve servis ederler. Biz de 2000 yılından bu yana İzmir lokma hizmeti veren firmayız.